Wednesday, September 25, 2013

PADDESTOELEN EN POMPOENEN


22 september 2013

De herfst ingeluid met een zomers feest: taco's en margarita's bij zoon Gabe en familie en vrienden in de stad: de hele avond buiten gezeten.. beneveld en bevangen door sentimentele heimweegedachten aan Joe's Taco Lounge in Mill Valley en de geweldige restaurants in het Mission District van San Francisco. Maar met op het Hoogeland gekweekte jalapeños en tomatillos - the best of two worlds.23 september

De eerste spaghettipompoen geoogst.

Uit Californië nam ik dit voorjaar zaden van de spaghettisquash mee. Ik heb deze pompoensoort zelden in Nederland te koop gezien
en er zat dus niets anders op dan ze zelf te telen. Deze bom kun je heel in de oven 'poffen' - vergeet niet er een paar gaatjes in te prikken, anders ontploft hij. Snij hem open als hij gaar is, verwijder de pitten en trek de vegetarische spaghettislierten los met een vork. Serveer er je favoriete pastasaus bij. Ik maakteTomaten-courgette-paddestoelensaus.

Mise en place: olijfolie, verse tomaten, courgette, ui, dikke teen knoflook, vers of gedroogd (geweld) eekhoorntjesbrood, verse oregano of majoraan, brok parmesano.
Dompel de tomaten vijf minuten onder in heet water en trek de schilletjes eraf. Snijd ze in kleine stukken. Snijd de ui en de knoflook fijn. Rasp de courgette, wel de paddestoelen gedurende 10 minuten in heet water. Rits de blaadjes van de takjes oregano. Schaaf de kaas in dunne plakjes.

Bak de ui en knoflook in een scheut olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de paddestoelen toe (bewaar het weeknat als je gedroogde gebruikt!) en laat alles op middelhoog vuur ongeveer tien minuten bakken. Voeg dan de courgette en de tomaten toe, roer goed en doe er het weeknat van de paddestoelen bij of een scheut water om een niet te dikke saus te maken. Voeg de helft van de kruidenblaadjes toe.Laat alles nog een minuut of tien doorpruttelen op een laag vuur. Serveer bij spaghettipompoen en garneer met de kaas en de rest van de kruidenblaadjes.


24 september

Bos-, berm- en weidepaddestoelen

De meeste mensen associëren paddestoelen met het bos, of andersom en op vele menu's en producten staat het woord 'bospaddestoelen', wat in feite synoniem is geworden met 'paddestoelen'. Daar worden ook champignons onder gerangschikt, zelfs de bekende gekweekte bleekscheten, terwijl de meeste wilde champignons toch echt niet in een bos groeien, maar in open velden, weilanden en bermen.
Ik kan tamelijk pissig worden over dergelijke slordigheden, maar zal daar vandaag niet aan toegeven: ik heb - eindelijk - de eerste eekhoorntjesbroden gevonden, die ik sneller verwachtte na de laatste regenperiode. Deze exemplaren stonden bij lange na niet in een bos, maar aan de woonboulevard in een nabije Friese stad!
In dezelfde stad plukte ik vandaag ook de eerste vlierbessen, diep zwart van rijpheid, zwaar hangend aan de takken van een vlierbosschage bij de plaatselijke Albert Heijn. Het geeft mij altijd voldoening als ik heerlijke gratis producten vind op de drempel van een commerciële markt, want ik hoef er mijn portemonnaie niet voor te trekken. Voor ik op jacht ging, ontdekte ik bij de Rabobank in mijn dichtstbijzijnde boodschappendorp een vierkant gesnoeide gele kornoelje, waarvan de grote rode olijfvormige rijpe bessen rondom op het trottoir lagen.* Vandaag nam ik aan 'wild eten' mee: een zakvol kornoeljebessen, een boodschappenmand vol vlierbessen, grote trossen knaloranje lijsterbessen, dikke sappige bramen, 6 jonge harde cèpes - de Franse naam voor eekhoorntjesbrood - en 2 berkenboleten.
Het jachtseizoen is geopend!


* Deze bessen proefde ik voor het eerst. Wanneer ik bezig ben met het schrijven van een boek, is dat meestal niet in het seizoen van de producten die het onderwerp zijn. De reden daarvoor is dat de boeken op een zo gunstig mogelijk moment moeten verschijnen: het seizoen waarin zij het lekkerst zijn. Ik moet dus beschikken over een scherp inbeeldingsvermogen en dito geheugen om hartje winter de smaak van bosbessen, vogelkers of kornoeljoebessen op te roepen, want zij worden geen van drieën gekweekt. 

1 comment:

  1. Geweldig! Paddestoelen zoeken naast de woonboulevard...! GA DOOR Ria

    ReplyDelete