22
september 2013
De
herfst ingeluid met een zomers feest:
taco's en margarita's bij zoon Gabe en familie en vrienden in de
stad: de hele avond buiten gezeten.. beneveld
en bevangen door sentimentele heimweegedachten aan Joe's Taco Lounge
in Mill Valley en de geweldige restaurants in het Mission District
van San Francisco. Maar met op het Hoogeland gekweekte jalapeños
en tomatillos
- the best of two worlds.
23
september
De
eerste spaghettipompoen geoogst.
Uit
Californië nam ik dit voorjaar zaden van de spaghettisquash mee. Ik
heb deze pompoensoort zelden in Nederland te koop gezien
en
er zat dus niets anders op dan ze zelf te telen. Deze bom kun je heel
in de oven 'poffen' - vergeet niet er een paar gaatjes in te prikken,
anders ontploft hij. Snij hem open als hij gaar is, verwijder de
pitten en trek de vegetarische spaghettislierten los met een vork.
Serveer er je favoriete pastasaus bij. Ik maakte
Tomaten-courgette-paddestoelensaus.
Mise
en place:
olijfolie, verse tomaten, courgette, ui, dikke teen knoflook, vers of
gedroogd (geweld) eekhoorntjesbrood, verse oregano of majoraan, brok
parmesano.
Dompel
de tomaten vijf minuten onder in heet water en trek de schilletjes
eraf. Snijd ze in kleine stukken. Snijd de ui en de knoflook fijn.
Rasp de courgette, wel de paddestoelen gedurende 10 minuten in heet
water. Rits de blaadjes van de takjes oregano. Schaaf de kaas in
dunne plakjes.
Bak
de ui en knoflook in een scheut olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de
paddestoelen toe (bewaar het weeknat als je gedroogde gebruikt!) en
laat alles op middelhoog vuur ongeveer tien minuten bakken. Voeg dan
de courgette en de tomaten toe, roer goed en doe er het weeknat van
de paddestoelen bij of een scheut water om een niet te dikke saus te
maken. Voeg de helft van de kruidenblaadjes toe.Laat alles nog een
minuut of tien doorpruttelen op een laag vuur. Serveer bij
spaghettipompoen en garneer met de kaas en de rest van de
kruidenblaadjes.
24
september
Bos-,
berm- en weidepaddestoelen
De
meeste mensen associëren paddestoelen met het bos, of andersom en op
vele menu's en producten staat het woord 'bospaddestoelen', wat in
feite synoniem is geworden met 'paddestoelen'. Daar worden ook
champignons onder gerangschikt, zelfs de bekende gekweekte
bleekscheten, terwijl de meeste wilde champignons toch echt niet in
een bos groeien, maar in open velden, weilanden en bermen.
Ik
kan tamelijk pissig worden over dergelijke slordigheden, maar zal
daar vandaag niet aan toegeven: ik heb - eindelijk - de eerste
eekhoorntjesbroden gevonden, die ik sneller verwachtte na de laatste
regenperiode. Deze exemplaren stonden bij lange na niet in een bos,
maar aan de woonboulevard in een nabije Friese stad!
In
dezelfde stad plukte ik vandaag ook de eerste vlierbessen, diep zwart
van rijpheid, zwaar hangend aan de takken van een vlierbosschage bij
de plaatselijke Albert Heijn. Het geeft mij altijd voldoening als ik
heerlijke gratis producten vind op de drempel van een commerciële
markt, want ik hoef er mijn portemonnaie niet voor te trekken. Voor
ik op jacht ging, ontdekte ik bij de Rabobank in mijn
dichtstbijzijnde boodschappendorp een vierkant gesnoeide gele
kornoelje, waarvan de grote rode olijfvormige rijpe bessen rondom op
het trottoir lagen.* Vandaag nam ik aan 'wild eten' mee: een zakvol
kornoeljebessen, een boodschappenmand vol vlierbessen, grote trossen
knaloranje lijsterbessen, dikke sappige bramen, 6 jonge harde cèpes
- de Franse naam voor eekhoorntjesbrood - en 2 berkenboleten.
Het
jachtseizoen is geopend!
*
Deze bessen proefde ik voor het eerst. Wanneer ik bezig ben met het
schrijven van een boek, is dat meestal niet in het seizoen van de
producten die het onderwerp zijn. De reden daarvoor is dat de boeken
op een zo gunstig mogelijk moment moeten verschijnen: het seizoen
waarin zij het lekkerst zijn. Ik moet dus beschikken over een scherp
inbeeldingsvermogen en dito geheugen om hartje winter de smaak van
bosbessen, vogelkers of kornoeljoebessen op te roepen, want zij
worden geen van drieën gekweekt.
Geweldig! Paddestoelen zoeken naast de woonboulevard...! GA DOOR Ria
ReplyDelete